DDR5 درمقایسه با DDR4

DDR5 درمقایسه با DDR4 چه امکانات جدیدی ارائه می کند؟

DDR5 چیست و چرا به آن نیاز داریم؟ DDR5 جدیدترین استاندارد برای ماژول های حافظه در رایانه ها است که در هماهنگی با پردازنده های نسل دوازدهم شرکت اینتل (Core i9-12900K) و مادربردهای تراشه Z690 به بازار آمده است. مادربردهایی که از چیپست Z690 استفاده می کنند، اولین بردهایی هستند که از ماژول های حافظه DDR5 و تراشه های Alder Lake پشتیبانی می کنند. نسل‌ های قبلی حافظه ‌های DDR معمولاً ظرفیت دو برابری نسبت به نسل‌ های قبلی خود داشتند. اما ظرفیت DDR5 افزایش چهار برابری نسبت به DDR4 دارد.

امکانات و ویژگی های DDR5

· رنگ‌ های RGB و نور 120 درجه فوق عریض

· پشتیبانی از Intel XMP3.0 برای اورکلاک با یک کلیک

· آی سی های مدیریت انرژی (PMIC) مجهز به مصرف برق پایدار و کارآمد

· طراحی خنک کننده PMIC تقویت شده

· On-die ECC برای سیستم پایدار

· انتخاب IC های با کیفیت بالا برای پایداری و قابلیت اطمینان

· مجهز به کنترلر آی سی هوشمند RGB که از نرم افزارهای مختلف افکت نور پشتیبانی می کند.

تفاوت حافظه DDR5 با حافظه GDDR5 چیست؟

اگرچه این نام ‌ها ممکن است مشابه به نظر برسند، GDDR5 یک فناوری قدیمی‌تر مبتنی بر DDR3 است که برای کارت ‌های گرافیک طراحی شده است. در حالی که حافظه اصلی DDR5 عمدتاً به ماژول ‌های حافظه قابل جابجایی یا DIMM متصل می‌شود، GDDR5 مستقیماً به کارت‌های گرافیک متصل می‌شود. از آنجایی که پردازنده ‌ها و کارت‌ های ویدئویی مجزا وظایف مختلفی را با استفاده از RAM خود انجام می‌دهند، این مخزن‌های حافظه به‌طور جداگانه توسط سیستم مدیریت می‌شوند.

پردازنده سازگار با حافظه DDR5

جدیدترین پردازنده‌های نسل دوازدهم اینتل یعنی Alder Lake، بر روی پلتفرم کاملاً جدیدی قرار دارند که از یک مادربرد سری 600 تشکیل شده و از حافظه DDR5 پشتیبانی می‌کند. در صورت تمایل همچنان می‌توانید از DDR4 استفاده کنید، اما باید مطمئن شوید که مادربرد شما از آن پشتیبانی می‌کند. Alder Lake با پشتیبانی از DDR5-4800 (اولین سری DDR5) وارد بازار فناوری شد. بنابراین، کیت های حافظه DDR5-4800 بدون دخالت کاربر اجرا می شوند. از سوی دیگر، کیت های حافظه DDR5 با سرعت داده بالاتر، نیاز به راه اندازی دارند. بنابراین چه از طریق XMP 3.0 یا به صورت دستی باید آن ها را راه اندازی کرد.کیت های حافظه DDR5 که در مرحله معرفی می باشند، به طور قابل توجهی گران تر از بهترین رم موجود در بازار هستند. البته این قابل انتظار بود، چون DDR5 یک فناوری پیشرفته است.

DDR5 چه مزایایی باید به همراه داشته باشد؟

علاوه بر افزایش ظرفیت که قبلا عنوان شد، DDR5 پهنای باند بیشتری را هم نسبت به DDR4 ارائه می دهد. بنابراین با DDR5 بیشترین افزایش عملکرد را احتمالاً در بازی‌ها هنگام استفاده از گرافیک یکپارچه شاهد خواهیم بود.سازندگان این رم معتقدند که با یک ماژول DDR5 در مقایسه با ماژول DDR4 با همان سرعت انتقال داده MT/s 3200، شاهد افزایش 36 درصدی پهنای باند هستیم. یک ماژول DDR5/4800 می تواند 87 درصد افزایش عملکرد را در برابر یک ماژول مشابه DDR4/3200 داشته باشد.DDR5 در واقع شامل ECC (یا کنترل تصحیح خطا) است که می تواند خطاهای چند بیتی را شناسایی و خطاهای تک بیتی را تصحیح کند. با ECC سنتی، تشخیص و کنترل خطا در تمام سطوح انجام می شود از جمله داده هایی که به CPU منتقل می شوند. در DDR5، ECC در هر تراشه RAM یکپارچه شده، اما هنگامی که تراشه را ترک می‌کند و مسیر خود را در امتداد آن سیم طولانی باریک به سمت CPU آغاز می‌کند، ECC انجام نمی‌شود، به این معنی که خطاهای ایجاد شده در طول مسیر مشکل آن نیست. پس اصلاً چرا این کار انجام می شود؟ این کار بیشتر به این دلیل انجام می شود که واقعاً نمی توان چگالی تراشه را بدون لایه های ایمنی اضافی چهار برابر کرد. امروزه، بیشتر ECC را در سرورها و workstation ها به دلایلی حیاتی خاصی استفاده می‌شوند. On-Die ECC در DDR5 فقط کاری است که باید انجام می شد تا سرعت بالا و تراکم بالا امکان پذیر شود.

چه مقدار رم DDR5 می توانم در رایانه شخصی خود قرار دهم؟

با فناوری DDR4 امروزی، بزرگ‌ترین ماژول‌ها ۳۲ گیگابایت ظرفیت دارند. DDR5 می تواند این ظرفیت را چهار برابر کند. یک رایانه معمولی با چهار اسلات DDR4 DIMM حداکثر دارای 128 گیگابایت ظرفیت رم خواهد بود. یک سیستم پیشرفته که دارای چهار اسلات DDR5 DIMM است می تواند به 512 گیگابایت برسد. حتی سیستم ‌های سطح بالاتر با هشت اسلات DDR5 DIMM باید بتوانند به رم 1 ترابایتی دست یابند.با پهنای باند بیشتر و ظرفیت بالاتر، DDR5 نیز گرما را افزایش می دهد. اما لزوماً به دلیل داغتر بودن خود تراشه ها نیست. با استفاده DDR5، تنظیم ولتاژ برای RAM مستقیماً به خود ماژول منتقل می شود. اما با DDR4، ولتاژ رم روی مادربرد قرار می گیرد.در تئوری، این ویژگی باید پیچیدگی مادربرد را کاهش داده و به سازنده ماژول‌ ها کنترل بیشتری بر روی آن بدهد. همچنین توانایی بهینه‌سازی انتقال نیرو برای هر ماژول را فراهم کند.هزینه گرمای اضافی ایجاد شده روی خود ماژول است و باید از بین برود. به عنوان مثال، TEAMGROUP به عنوان سازنده ماژول، در حال حاضر طراحی خنک کننده ی خود را به عنوان یک مزیت برای DDR5 خود معرفی کرده است.

ماژول حرارتی انحصاری TEAMGROUP برای رم های DDR5 اوج فناوری های خنک کننده

ماژول حرارتی انحصاری خود را برای رم های DDR5 برای برنامه های کاربردی در ماژول های حافظه بازی T-FORCE ارائه کرده است. این ماژول به عنوان یک راه حل خنک کننده جامع در برابر گرمای تولید شده ی ساختار جدید PMIC و عملیات با فرکانس بالا در حافظه DDR5 راه اندازی شده است. با عرضه رسمی پردازنده ‌های نسل دوازدهم شرکت اینتل، سازندگان ماژول‌ های حافظه جدیدی را تولید کرده‌اند. TEAMGROUP نیز فناوری ‌های خنک‌کننده ای را با توجه به محیط استفاده و تقاضاهای مختلف توسعه داده و راهی بازار فناوری کرده است. هیت سینک انحصاری برای محصولات DDR5 TEAMGROUP می تواند خطرات ناشی از گرم شدن بیش از حد حافظه را کاهش دهد. همچنین می تواند عملکرد پایدار و قابل اعتماد محصولات DDR5 TEAMGROUP را تضمین کند.

آیا DDR5 را در لپ تاپ ها هم خواهیم دید؟

DDR5 SO-DIMM چند ماه پیش معرفی شد و در سطوح ولتاژ DDR5 (1/1 ولت) مخصوص دسکتاپ کار می کرد. انتظار می‌رود پلتفرم ‌های موبایل جدید و کم مصرف Alder Lake به زودی پس از پلتفرم دسک‌تاپ راه ‌اندازی و روانه بازار شوند، اما در حال حاضر خبری از آن ها نیست!حافظه LPDDR5 با ولتاژ 0.9 ولت نیز طراحی و تولید شده، اما اینکه کدام مدل های CPU ممکن است به آن نیاز داشته باشند، همچنان در حد حدس و گمان است.