راهنمای خرید مانیتور


نمایشگر پنجره‌ای است به روح رایانۀ شما. بدون نمایشگر مناسب،  هر کاری که روی سیستم خود انجام می‌دهید، بی‌روح و کدر به نظر می‌رسد، چه بازی، چه دیدن یا ویرایش عکس و ویدیو و چه خواندن متن در وب سایت‌های مورد علاقه خود.فروشندگان سخت افزار می‌دانند که به خاطر ویژگی‌های مختلف نمایشگر، تجربۀ کاربری تغییر می‌کند و بازار را با گزینه‌های پرشماری پر کرده‌اند. اما کدام ویژگی‌ها برای نحوۀ استفادۀ شما از نمایشگر اهمیت بیشتری دارد؟ مثلاً، آیا باید وضوح 4K، 1440p، 1080p، یا فقط وضوح سادۀ HD را بخرید؟ و به هر حال بین این‌ها چه تفاوتی وجود دارد؟ سرعت تازه‌سازی (refresh rate) و زمان پاسخ (response time) چقدر اهمیت دارد؟ آیا مواردی مانند بدون سوسو زدن (flicker-free)، حالت نور آبی کم (low blue light mode)، G-Sync و FreeSync ضروری هستند؟ و اگر تمرکز شما روی بازی یا برنامه‌های حرفه‌ای و یا استفاده معمولی باشد، اولویت‌های شما چه تغییری باید داشته باشد؟

چکیدۀ نکات خرید مانیتور

· هدف اصلی مانیتور خود را تعیین کنید: بازی، استفادۀ حرفه‌ای یا عمومی. معمولاً گیمرها باید سرعت بالای تازه‌سازی (refresh rate) و زمان پاسخ (response time) پایین را در اولویت قرار دهند، حرفه‌ای‌ها باید دقت رنگ را در اولویت قرار دهند و کاربران عمومی نیازهای ویژۀ کمتری دارند، اما اغلب نمایشگرهایی با پنل VA با کنتراست بالا را انتخاب می‌کنند.

·هرچه وضوح (resolution) بالاتر باشد، تصویر بهتر است. وضوح یک نمایشگر به شما می‌گوید که یک نمایشگر چند پیکسل دارد (در قالب عرض x ارتفاع). 1920 x 1080 (که به صورت 1080p، Full HD (FHD) و HD نیز شناخته می‌شود) حداقل چیزی است که شما نیاز دارید. اما با QHD تصاویر واضح‌تر و با 4K باز هم وضوح بالاتری خواهید داشت.

·اندازه هم مهم است. تراکم پیکسل تأثیر زیادی بر کیفیت نمایشگر دارد و مقدار مناسب، 109 پیکسل در اینچ (ppi) است. یک نمایشگر بزرگتر اگر وضوح پایین‌تری داشته باشد، تراکم پیکسل پایینی خواهد داشت. برای مشاهده از فواصل معمولی رومیزی، 32 اینچ به اندازۀ کافی «بزرگ» است. پیدا کردن یک نمایشگر 32 اینچی گیمینگ یا استفاده عمومی با وضوح 4K با قیمت کمتر از 1000 دلار کار سختی نیست.

·سرعت تازه‌سازی (Refresh rate): هرچه بیشتر، بهتر. سرعت تازه‌سازی تعداد دفعاتی را که نمایشگر شما در هر ثانیه با اطلاعات جدید به روز می‌شود به شما می‌گوید و واحد اندازه‌گیری آن هرتز (Hz) است. اعداد بزرگتر یعنی تصاویر بهتر، صاف‌تر و پیوسته‌تر. سرعت تازه‌سازی به‌ خصوص برای گیمرها مهم است، زیرا نمایشگری با حداقل 75 هرتز نیاز است (اکثر نمایشگرهای طراحی‌شده برای بازی حداقل 120 هرتز را ارائه می‌کنند)، به علاوۀ کوتاه‌ترین زمان پاسخی که می‌توانید پیدا کنید. اگر بازی نمی‌کنید، سرعت تازه‌سازی 60 هرتز برایتان کافی است.

·زمان پاسخ (Response time): هرچه کوتاه‌تر بهتر، اما اولویت مهمی نیست مگر برای گیمینگ. زمان پاسخ به شما می‌گوید که چقدر طول می‌کشد تا یک نمایشگر پیکسل‌های جداگانه را از سیاه به سفید تغییر داده یا اگر زمان پاسخ GTG است از یک سایۀ خاکستری به سایه دیگر تغییر دهد. زمان پاسخِ‌ طولانی‌تر می‌تواند منجر به تار شدن حرکت هنگام بازی یا هنگام تماشای ویدیوهای سریع شود. برای نمایشگرهای بازی، بالاترین زمان پاسخ که احتمالاً مشاهده خواهید کرد 5 میلی‌ثانیه است، در حالی که سریع‌ترین نمایشگرهای بازی می‌توانند زمان پاسخ 5/0 میلی‌ثانیه داشته باشند.

·فناوری پنل: برای کیفیت تصویر، TN < IPS < VA. نمایشگرهای TN سریع‌ترین اما ارزان‌ترین هستند، قیمت پایین آن‌ها به دلیل کیفیت پایین‌تر تصویر هنگام مشاهده از زاویۀ جانبی است. نمایشگرهای IPS کمی سریع‌ترند و رنگ را بهتر از پنل‌های VA نشان می‌دهند، اما نمایشگرهای VA بهترین کنتراست را در بین هر سه نوع پنل دارند.

·نمایشگر خمیده. نمایشگرهای خمیده قرار است تجربه شما را با میدان دید بزرگ، فراگیرتر کنند و گفته می‌شود کمتر چشم را خسته می‌کنند. با این حال، در هنگام مشاهده از زوایای خاص ممکن است نور آنها چشم را بزند (زیرا نور به جای یک زاویه، از زوایای مختلف ساطع می‌شود). نمایشگرهای خمیده کارآمد، معمولاً فوق عریض بوده و حداقل 30 اینچ هستند، این هر دو ویژگی باعث بالاتر رفتن قیمت می‌شود. اگر یک نمایشگر خمیده می‌خرید، ویژگی‌های خمیدگی (curvature) را بدانید. خمیدگی 1800R دارای شعاع خمیدگی 1800 میلیمتر است و بهترین فاصلۀ تماشا آن 8/1 متر است، الی آخر. هر چه خمیدگی کمتر باشد (تا 1000R)، نمایشگر بیشتر خمیده است.


وضوح (resolution)

تصاویر روی یک پنل LCD از میلیون‌ها نقطه ریز تشکیل شده‌اند. هر پیکسل از سه پیکسل فرعی تشکیل شده است، یکی برای هر رنگ اصلی. وضوح نمایشگر طول x عرض صفحۀ نمایش را بر حسب پیکسل ارائه می‌دهد. هرچه پیکسل‌های بیشتری را بتوانید در هر اینچ مربع از نمایشگر قرار دهید، تصویر واقعی‌تر و صاف‌تر خواهد بود. اگر نمایشگری بزرگتر از 27 اینچ می‌خواهید، وضوح بالاتر (QHD یا بهتر) مهم است.

بر اساس وضوح یک نمایشگر، می‌توانید بگویید آن نمایشگر چند پیکسل دارد. برخی از وضوح‌ها اسامی مختلفی دارند. در زیر متداول‌ترین نام وضوح‌ ‌نمایشگرها را، از بهترین (بیشترین تعداد پیکسل) تا بدترین (کمترین تعداد پیکسل) مشاهده می‌کنید. (داده‌های جدول دربارۀ نسبت تصویر 16:9 است، به جز مواردی که ذکر شده است.)

پیکسل‌ (طول x عرض) وضوح (resolution)
5120X28805K
3840X2160 (وضوح نمایشگر معمولی)
4096X2160 (وضوح رسمی سینما)
4K
3840X2160 Ultra HD (UHD)
2560X1440 Quad HD (QHD) /
Wide Quad HD (WQHD) / 1440p
2560X1440 (وضوح نمایشگر معمولی)
2048X1080 (وضوح رسمی سینما)
2K / 1440p
1920X1200 WUXGA
1920X1080 Full HD (FHD) / 1080p / HD
1280X720 HD / 720p

در حالی که کلاً پیکسل بیشتر بهتر است، دو چیز می‌تواند در خرید نمایشگر با وضوح QHD یا بهتر، شما را به فکر کردن وادار کند.

اولین مورد کارت گرافیک رایانۀ شما است. هرچه پیکسل‌های بیشتری داشته باشید، کارت گرافیک شما به قدرت پردازش بیشتری نیاز دارد تا آن پیکسل‌ها را به موقع تغییر دهد. تصاویر روی نمایشگرهای 4K خیره‌کننده به نظر می‌رسند، اما اگر سیستم شما توانایی ایجاد 3/8 میلیون پیکسل در هر فریم را نداشته باشد، تجربۀ کلی شما خراب خواهد شد و وضوح اضافی در واقع به یک مانع تبدیل می‌شود، به خصوص اگر در حال بازی هستید.

دومین چیزی که می‌تواند جلوی یک نمایشگر با وضوح بالا را بگیرد، قابلیت مقیاس‌بندی فونت سیستم عامل شما است. ویندوز با تراکم پیکسلی 90-110 پیکسل در اینچ، در بهترین حالت است. اگر تراکم پیکسل یک نمایشگر بسیار بیشتر از آن باشد، اشیاء و نوشته‌ها خیلی کوچک به نظر می‌رسند و خواندن آنها تقریباً غیرممکن است. در نقد و بررسی نمایشگرهای 27 اینچی 5K، ما مجبور شده‌ایم از مقیاس‌بندی DPI (نقطه‌ در هر اینچ) استفاده کنیم تا خواندن نوشته‌ها در برنامه‌ها ممکن شود. کیفیت مقیاس‌بندی در بین نمایشگرها متفاوت است و وقتی نوشته خیلی کوچک است، همیشه راه‌حل مطمئنی نیست.

چه وضوحی برای گیمینگ نیاز است؟

برای بهترین تصویر، پیکسل‌های بیشتر بهتر است. اما هنگام بازی، اگر کارت گرافیک به اندازه کافی قوی نباشد، این پیکسل‌ها می‌توانند سرعت شما را کاهش دهند. بیشتر رابط‌های ویدیویی از سرعت تازه‌سازی (refresh rate) سریع‌تر از 60 هرتز برای سیگنال‌های 4K/UHD یا 5K پشتیبانی نمی‌کنند. این مشکل با صرف هزینۀ بیشتر برطرف می‌شود، ولی به هر حال شما به یک کارت گرافیک بسیار گران قیمت برای بازی با کیفیت 4K و بیش از 60 فریم در ثانیه نیاز دارید. GeForce RTX 3080 و GeForce RTX 3090 برای این منظور مناسبند.

به نظر می‌رسد بهترین حالت فعلی وضوح QHD (2560 x 1440) باشد. با نمایشگرهای تا 32 اینچ، تراکم پیکسلِ خوب و تصویری با جزئیات را می‌بینید که مدیریت آن‌ها برای کارت‌های گرافیکی با قیمت متوسط چندان دشوار نیست.

اگر سرعت نهایی را می‌خواهید که به GPU هم فشار زیادی نیاورد، FHD (1920 x 1080) بالاترین سرعت تازه‌سازی را ارائه می‌دهد (امروزه نمایشگر گیمینگ با وضوح پایین‌تر از این در بازار نیست). با این حال از افزایش وضوح به بیش از 27 اینچ خودداری کنید، زیرا ممکن است متوجه کاهش کیفیت تصویر شده و پیکسل‌ها را درشت و مزاحم ببینید.

حداقل کارت گرافیک مورد نیاز بسته به بازی متفاوت است، اما اگر قصد خرید یک نمایشگر برای بازی با وضوح QHD را دارید (و نمی‌خواهید تنظیمات درون بازی را به حداقل برسانید)، حداقل به GeForce RTX 3060 Ti یا Radeon RX 6800 نیاز خواهید داشت.

گیمرهای 4K باید سریع‌ترین کارتی که توانایی خریدش را دارند، تهیه کنند. GeForce RTX 3070 ممکن است برای بازی‌های سبک‌تر یا در صورت پایین آوردن برخی تنظیمات کافی باشد، اما GeForce RTX 3080/3090 یا Radeon RX 6800 XT یا Radeon RX 6900 XT مناسب‌تر است.

چه نوع پنلی نیاز دارم؟ TN یا VA یا  IPS

سه فناوری عمده LCD در نمایشگرهای رایانه‌های امروزی استفاده می‌شود:

- TN (twisted nematic)

- VA (vertical alignment)

- IPS (in-plane switching)

هر یک از این فناوری‌ها انواع متفاوتی دارد که مزایای مختلفی ارائه می‌دهند. ما وارد پیچیدگی‌های نحوۀ عملکرد این پنل‌های متفاوت نمی‌شویم. در عوض، در جدول زیر نشان داده شده است که چگونه هر کدام از این پنل‌ها بر کیفیت تصویر تأثیر گذاشته و بهترین کارکرد آنها چیست.

TN VA IPS
عملکرد سریع‌ترین: پایین‌ترین سرعت پاسخ؛ بالاترین سرعت تازه‌سازی؛ کمترین تاری حرکت (Motion blur)؛ لگ ورودی کم بیشترین زمان پاسخ؛ بالاترین سرعت تازه‌سازی ممکن. سرعت پاسخ پایین‌تر از TN، سرعت پاسخ سریعتر از VA؛ سرعت تازه‌سازی مناسب برای گیمینگ در این پنل کمتر پیدا می‌شود
نمایش بدترین نمایش از زاویۀ جانبی؛ بدترین رنگ نمایش جانبی معمولاً بهتر از TN است و بدتر از IPS؛ رنگ خوب؛ بهترین کنتراست؛ بهترین عمق تصویر بهترین نمایش از زاویۀ جانبی؛ بهترین رنگ
قیمت ارزانترین انواع گران قیمت آن می‌توانند عملکری شبیه TN داشته باشند گرانترین
بهترین کارکرد گیمینگ استفاده عمومی حرفه‌ای

در حالی که این جدول باید برای تصمیم‌گیری سریع دربارۀ نوع پنل کافی است، اگر می‌خواهید دقیق‌تر شوید، موارد زیر را در نظر بگیرید:

·کنتراست مهمترین عامل در کیفیت و اطمینان از تصویر است (1:5000 بهتر از 1:1000 است). به این ترتیب، پنل‌های VA بهترین کیفیت تصویر را در بین هر سه پنل دارند.

·ما تعداد زیادی صفحه نمایش TN را بررسی کرده‌ایم که می‌توانند در بخش رنگ با نمایشگرهای گران‌تر IPS  و VA، رقابت پایاپای کنند. در حالی که تصور عمومی این است که TN رنگ و کنتراست کمتری را نسبت به پنل‌های VA و IPS ارائه می‌کند، این احتمال وجود دارد که تفاوت آن را متوجه نشوید. بسیاری از نمایشگرهای گیمینگ برای سرعت خود از پنل‌های TN استفاده می‌کنند. ما متوجه شدیم که نقش قیمت در کیفیت رنگ مهم‌تر است تا نقش فناوری پنل در آن.

مانیتورهای گیمینگ: کدام ویژگی مهم است؟

انتخاب‌های گیج‌کننده و حتی اصطلاحات خرید و فروش گیج‌کننده‌تر بسیاری وجود دارد که هنگام خرید یک نمایشگر بازی جدید باید بررسی شوند. بیایید ویژگی‌هایی را که در واقع به نفع گیمرها هستند، بررسی کنیم. توجه داشته باشید که برخی از عوامل به مهارت گیمر بستگی دارد.

گیمرهای رقابتی باید سرعت را در اولویت قرار دهند، که مستلزم سرعت تازه‌سازی بالا (144 هرتز یا بیشتر)، و همچنین کمترین زمان پاسخ و لگ ورودی ممکن است. این ویژگی‌ها احتمالاً انتخاب شما را به 25 یا 27 اینچ، احتمالاً با تراکم پیکسل کمتر و بدون رنگ گسترده یا HDR، محدود می‌کند.

اما شاید شما یک گیمر معمولی باشید که 60 فریم در ثانیه (60 fps) با 144 فریم در ثانیه فرقی برای شما نداشته باشد. در این صورت 75 هرتز یا حتی 60 هرتز همراه با FreeSync یا G-Sync برای شما کافی است، و می‌توانید مواردی مانند کیفیت تصویر، تراکم پیکسل و 30 اینچ یا بزرگتر را در اولویت قرار دهید. اگر بودجه شما  بیشتر است، می‌توانید رنگ‌های اشباع بیشتر یا حتی HDR را نیز خریداری کنید.


سرعت تازه‌سازی و زمان پاسخ مانیتور گیمینگ چقدر باید باشد؟

در حالت ایده‌آل، شما نمایشگری می‌خواهید با حداقل 75 هرتز و کمترین زمان پاسخ که می‌توانید تهیه کنید. سرعت تازه‌سازی به‌ویژه برای گیمرها مهم است، بنابراین بیشتر نمایشگرهای بازی دارای سرعت تازه‌سازی حداقل 120 هرتز هستند (سریع‌ترین نمایشگر موجود 360 هرتز است) و حداکثر زمان پاسخ 5 میلی‌ثانیه را می‌خواهید.

با این حال، نمایشگرهای بازی 60 هرتزی مقرون به صرفه‌ای وجود دارد و بسیاری از نمایشگرهای 4K نیز  محدود به 60 هرتز هستند. اگر صفحه نمایش 60 هرتزی را انتخاب می‌کنید و قصد دارید بازی کنید، G-Sync  یاFreeSync  حتماً برای شما ضروری است.

وضوح پایین‌تر + کارت گرافیک خوب = سرعت تازه‌سازی سریع‌تر. مثلاً به منوی تنظیمات(OSD)  درAcer Predator Z35  فوق عریض خمیده نگاه کنید. وضوح آن به اندازه‌ای پایین است که یک کارت گرافیک سریع می‌تواند با فعال کردن G-Sync به سرعت تازه‌سازی 200 هرتز برسد. اگر در حال خرید نمایشگر برای طولانی مدت هستید، به یاد داشته باشید که کارت گرافیکی که رایانه شخصی شما از آن استفاده می‌کند احتمالاً می‌تواند تا 1-3 سال آینده به راحتی این سرعت‌ را حفظ کند.

نگران لگ ورودی (input lag) هستید؟ لگ ورودی مدت زمانی است که نمایشگر شما برای تشخیص خروجی کارت گرافیک یا زمانی که دکمه‌ای را روی صفحه کلید یا ماوس فشار می‌دهید، صرف می‌کند و چیزی است که گیمرها باید از آن اجتناب کنند. سرعت تازه‌سازی بالا معمولاً به معنی لگ ورودی کمتر است، اما لگ ورودی معمولاً در مشخصات ذکر نمی‌شود، سایت‌هایی مانند  DisplayLagلگ ورودی بسیاری از نمایشگرها را بررسی کرده و ارائه می‌دهد.

G-Sync یا FreeSync

نمایشگرهای بازی معمولاً دارای Nvidia G-Sync (برای رایانه‌های دارای کارت گرافیک Nvidia) و/یا AMD FreeSync (برای رایانه‌های دارای کارت گرافیک AMD) هستند. هر دو این ویژگی‌ها، پارگی تصویر (screen tearing) و پرش صفحه (screen stuttering) را کاهش می‌دهند و به قیمت می‌افزایند. هرچند نمایشگرهای G-Sync معمولاً از نمایشگرهای FreeSync گران‌ترند.

نکتۀ دیگری که باید در نظر داشت این است که G-Sync به DisplayPort متکی است، در حالی که FreeSync هم با HDMI و هم با DisplayPort کار می‌کند.

اگر بودجه شما فقط به کارت گرافیک ارزان تا متوسط می‌رسد، مطمئناً نمایشگری با G-Sync یا FreeSync می‌خواهید که با حداقل سرعت تازه‌سازی پایین کار کند.

و اما انتخاب شما کدام یک باید باشد؟ G-Sync یا FreeSync؟ موارد زیر را در نظر بگیرید:

·در حال حاضر کدام سخت افزار را دارید؟ مثلاً، اگر یک RTX 3080 جدید و پر زرق و برق را خریده‌اید، انتخاب واضح است.

·Nvidia یا AMD؟ اگر به هیچکدام وابسته نیستید، توجه داشته باشید که برای کاربر معمولی G-Sync و FreeSync عملکرد مشابهی ارائه می‌دهند. هنگام آزمایش Nvidia G-Sync و AMD FreeSync در مقابل یکدیگر به این مسئله پی بردیم.

·کمترین سرعت تازه‌سازی پشتیبانی شده توسط Adaptive-Sync چیست؟ نمایشگرهای G-Sync از سرعت تازه‌سازی 30 هرتز تا حداکثر سرعت نمایشگر کار می‌کنند، اما همه نمایشگرهای FreeSync اینطور نیستند. نمایشگرهای FreeSync معمولاً از Adaptive-Sync تا حداکثر سرعت تازه‌سازی نمایشگر پشتیبانی می‌کنند، اما، در اینجا، حداقل سرعت است که باید به آن توجه کنید. ما نمایشگرهایی را بررسی کرده‌ایم که در 55 هرتز عملکردشان رو به بهبود می‌گذارد. اگر کارت گرافیک شما نتواند سرعت فریم را بالاتر از آن سطح نگه دارد، می‌تواند مشکل ساز باشد. جبران سرعت فریم پایین (LFC: Low frame rate compensation)، که G-Sync آن را با فرکانس زیر 30 هرتز اجرا می‌کند، راه حل مناسبی است، اما تنها زمانی کار می‌کند که حداکثر تازه‌سازی دست کم 5/2 برابر حداقل باشد (مثال: اگر حداکثر سرعت تازه‌سازی 100 هرتز باشد، سرعت حداقل باید 40 هرتز باشد تا LFC کمک کند).

·بسیاری از نمایشگرهای FreeSync می‌توانند G-Sync را اجرا کنند.Nvidia  برخی از این موارد را به عنوان سازگار با G-Sync آزمایش و تأیید کرده است. بسیاری از نمایشگرهای تأیید نشده نیز می توانند G-Sync را اجرا کنند، اما عملکرد آن‌ها تضمین شده نیست.

اگر قصد دارید بازی‌های رقابتی زیادی با محتوای HDR انجام دهید، خرید یک صفحه نمایش G-Sync Ultimate یا FreeSync Premium Pro را در نظر بگیرید. تأیید شده‌ است که هر دو این‌ها لگ ورودی پایینی دارند و همچنین دارای مزایای اضافی برای HDR هستند.

آیا به Overdrive یا کاهش تاری حرکت (motion blur) نیاز دارم؟

Overdrive و کاهش تاری حرکت در بسیاری از نمایشگرهای بازی (با نام‌های تجاری مختلف) موجود است. برای درک ارزش آنها، ابتدا باید شبح یا هالۀ تصویر در نمایشگر (Ghosting) را درک کنید. هالۀ تصویر رد تاری است که گاهی اوقات یک جسم متحرک روی صفحه ایجاد می‌کند. علت این پدیده، انتقال نابرابر پیکسل‌ها است، یا زمانی که تغییر پیکسل نمایشگر از رنگ A به رنگ B بیشتر طول می‌کشد تا تغییر از رنگ B به رنگ A.

Overdrive با بالا بردن سرعت انتقال پیکسل‌ها در ولتاژهای بالاتر، هالۀ تصویر را کاهش می‌دهد. هنگامی که به درستی انجام شود، پیکسل به سرعت به حالت مورد نظر رسیده، و سپس قبل از اینکه ولتاژ خیلی زیاد شود، برای فریم بعدی تغییر می‌کند.

به همین ترتیب، کاهش تاری حرکت، که با نام ultra low motion blur (ULMB) هم شناحته می‌شود، زمانی که فعالیت روی صفحه شدیدتر می‌شود، وضوح تصویر را حفظ می‌کند.

در ادامه مواردی آمده است که باید قبل از تصمیم‌گیری به نفع یا مخالف هر یک از این دو، در نظر بگیرید:

·Overdrive می‌تواند هالۀ تصویر معکوس ایجاد کند. با استفاده از تست  BlurBusters UFO test می‌توانید اوردرایو نمایشگر خود را آزمایش کنید. در حین جابجایی بین گزینه‌های مختلف اوردایو نمایشگر خود، به UFO (سفینۀ فضایی) نگاه کنید. بهترین حالت زمانی است که دنباله‌ای پشت UFO نبینید.

·معمولاً نمی‌توانید همزمان از کاهش تاری حرکت و G-Sync / FreeSync استفاده کنید. (استثناهای کمی مانند Asus ROG Strix XG27AQ وجود دارد.) گیمرها باید همیشه Adaptive-Sync  را انتخاب کنند. یک کارت گرافیک سریع که با سرعت 60 فریم در ثانیه و بالاتر با G-Sync یا FreeSync اجرا می‌شود، تقریباً به طور کامل نیاز به کاهش تاری حرکت را برطرف می‌کند.

·کاهش تاری حرکت، روشنایی کلی را کم می‌کند. ما نمایشگرهایی را آزمایش کرده‌ایم که در صورت روشن بودن کاهش تاری، روشنایی را بیش از 60 درصد کاهش می‌دهند.


مانیتورها میان رده: کدام ویژگی‌ها مهم است؟

هم نمایشگرهای بازی و هم نمایشگرهای حرفه‌ای برای استفاده به عنوان نمایشگرهای عمومی واجد شرایط هستند. اما اگر می‌خواهید از صرف هزینه اضافی برای یک نمایشگر تخصصی جلوگیری کنید، به چیزی نیاز دارید که برای هر نوع محاسبات، سرگرمی و کار به خوبی عمل کند. در زیر مواردی برای کمک به انتخاب شما آمده است:

·کنتراست بهترین ویژگی است و بنابراین پنل‌های VA هم همینطور. ما کنتراست را اولین معیار در کیفیت تصویر می‌دانیم و سپس اشباع رنگ، دقت و وضوح تصویر. هنگامی که یک صفحه نمایش دارای محدوده دینامیکی زیادی است، تصویر واقعی‌تر و سه‌بعدی‌تر است. پنل‌های VA معمولاً 3 تا 5 برابر کنتراست صفحه نمایش IPS یا TN را ارائه می‌دهند. اگر یک نمایشگر VA و IPS را با سطوح روشنایی و استانداردهای کالیبراسیون یکسان در کنار یکدیگر قرار دهید، صفحه نمایش VA از نظر کیفیت تصویر به آسانی برنده خواهد شد.

·اگر بیش از 8 ساعت به صفحه خیره می‌شوید، بدون فلیکر (flicker-free) را در نظر بگیرید. این نمایشگرها در هیچ سطح روشنایی فلیکر ندارند (= سوسو نمی‌زنند)، بنابراین برای کسانی که به ویژه به فلیکر حساس هستند، مناسب است.

·نور آبی کم ویژگی پر اهمیتی در هنگام خرید نیست. اکثر سیستم عامل‌ها، از جمله ویندوز 10، حالت‌هایی برای کاهش نور آبی دارند (بر اساس این نظریه که نور آبی موجب اختلال در خواب می‌شود). اگرچه بسیاری از نمایشگرها این ویژگی را ارائه می‌کنند، اما ضروری نیست. نور آبی کم می‌تواند فشار کمتری از سمت تصویر بر چشم‌های شما وارد کند، اما کالیبراسیون (calibration) دقیق نیز همین‌ کار را انجام می‌دهد. و از آنجایی که کاهش نور آبی بر تمام رنگ‌های دیگر نیز تأثیر می‌گذارد، ممکن است ظاهری غیرطبیعی را در گرافیک و عکس‌ها تجربه کنید. این امر به ویژه در بازی‌ها و ویدیوها باعث حواس پرتی می‌شود. نیازی به اولویت‌بندی نور کم آبی نیست، اما نمایشگری که این ویژگی را نداشته باشد رفته رفته در حال حذف شدن از بازار هستند.

مانیتورهای حرفه‌ای: کدام ویژگی مهم است؟

کاربران حرفه‌ای نیازهای خاصی دارند. اگر عکاس، سازندۀ نمونۀ چاپی (proof printer)، طراح وب، هنرمند جلوه‌های ویژه، طراح بازی یا فردی هستید که به کنترل دقیق رنگ نیاز دارد، این بخش برای شما مناسب است.

·نمایشگرهایی که فروشنده دقت رنگ بالای آن‌ها را تضمین کرده است، قیمت بیشتری داشته، اما به قیمتشان می‌ارزند. اگر نمایشگری می‌خواهید که به محض خروج از بسته‌بندی، دقت بالایی داشته باشد، این بهترین انتخاب شماست. این مشخصه، به ویژه برای نمایشگرهایی که قابلیت کالیبراسیون ندارند بسیار مهم است. نمایشگرهای حرفه‌ای باید بدون نیاز به تنظیم آماده کار باشند. مقدار DeltaE (dE) 2 یا کمتر نشانۀ خوبی است. dE 3 معمولاً برای چشم انسان نامرئی حساب می‌شود.

·تنظیمات کالیبراسیون نیاز است. دو راه برای انجام این کار وجود دارد: منوی تنظیمات (OSD) و نرم افزار.

·تنظیمات کالیبراسیون باید شامل گزینه‌هایی برای طیف‌های رنگ مختلف، دمای رنگ و منحنی‌های گاما باشد. حداقل‌ها عبارتند از: استانداردهای sRGB وAdobe RGB، دمای رنگ از 5000 تا 7500K و تنظیم گاما از 8/1 تا 4/2. نمایشگرهای مورد استفاده برای تولیدات تلویزیونی یا فیلم نیز باید از استاندارد گاما BT.1886 پشتیبانی کنند.

·اگر هشت ساعت یا بیشتر را جلوی صفحه رایانه می‌گذرانید، بدون سوسو زدن (flicker-free) مفید است. امروزه بسیاری از نمایشگرهای حرفه‌ای این ویژگی را ارائه می‌دهند.

تراکم بیت (bit-depth) مورد نیاز چقدر است؟

·هر چه بالاتر بهتر است و افراد حرفه‌ای حداقل به 10 بیت نیاز دارند. یک پنل 8 بیتی برای اکثر کارهای گرافیکی حرفه‌ای مناسب نیست. در صورت امکان، پنل 12 بیتی را انتخاب کنید.

·اگر کارت گرافیک شما نتواند سیگنال 10 یا 12 بیتی تولید کند، یک نمایشگر با عمق رنگ زیاد برای شما مفید نخواهد بود. بله، نمایشگر اطلاعات اضافی را پر می‌کند، اما فقط از طریق درون یابی (interpolation). درست مانند مقیاس‌بندی پیکسل، نمایشگر نمی‌تواند اطلاعاتی را که وجود ندارد، اضافه کند؛ پس فقط می‌تواند تقریبی باشد. بسیاری از کارت‌های گرافیک معمولی محدود به خروجی 8 بیت هستند.